Örters olika egenskaper
Välkommen till vår sida om örters olika egenskaper! Här kan du lära dig mer om hur örter kan användas för att främja din hälsa och skönhet på ett naturligt sätt. Öka ditt välmående på ett naturligt sätt utan konstgjorda ämnen.
Läkemalva:
Som naturmedicin används läkemalvan mot brännsår eller sårig och irriterad hud. Intag av te på läkemalva lindrar irriterade slemhinnor och har lugnande effekt på andningsvägarna och dämpar hosta (speciellt torrhosta). Läkemalva är lenande och läkande för slemhinnor i mage/tarm och kan användas mot diarré och sömnlöshet.
Johannesört:
Johannesört är känd för behandling av mild till måttlig depression. Stimulerar också blodcirkulationen och bidrar till återuppbyggande och näringsgivande processer i våra nerver och sinnesorgan. Den karaktäristiska röda oljan hjälper vid applicering mot nervsmärta, reumatism, ryggskott och stukningar.
Ringblom:
Dessa egenskaper gör att ringblomman passar dig med eksem, klåda, svårläkta sår och självsprickor. Den skonsamma blomman passar såväl känslig och torr hud som fet och oren hud. Dessutom är ringblomma en vanlig ingrediens i hudvård för bebisar och små barn, där den passar speciellt bra mot blöjeksem och röda barnrumpor.
Hibiskus:
Hibiskus innehåller förutom AHA-syror även antioxidanten antocyanin. AHA-syror är en populär ingrediens i hudvård på grund av sina antioxidanta och peelande egenskaper. AHA finns både i kemisk och naturlig form, och hibiskusblomman är full av välgörande naturliga aha-syror.
Hur använder man hibiskus för viktminskning?
Fläderblom:
Fläderblommor används för att motverka virusinfektioner och gör sig bra som förkylningsmedel. Flädern innehåller verksamma beståndsdelar som fria fettsyror, flavonoider, garv- och slemämnen. Dessa ökar sekretionen i luftrören och verkar svettdrivande.
Fänkål: Den är rik på fiber, vitaminer som C och K, samt mineraler som kalium och kalcium. Fänkål sägs även ha antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper, och dess eteriska oljor används ibland i naturliga läkemedel och aromaterapi. I parfymer tillför fänkål en mild sötma med kryddiga lakritstoner.
Svartvinbärsblad:
Svartvinbärsblad används för lindring till reumatiska ledbesvär och gikt. Läkeväxten innehåller rika mängder C-vitamin och har förmåga att sänka förhöjda blodfetter. Fruktkärnoljan av svartvinbär har hög halt av gammalinolensyra som balanserar upp PMS och övergångsbesvär.
Hagtorn: Hagtorn har också antiinflammatoriska och antibakteriella effekter och stöder immunsystemets funktion. Inom traditionell kinesisk medicin anses hagtorn vara ett botemedel mot matsmältningsbesvär och andra åkommor relaterade till matsmältningssystemet. Hagtornsbär är näringsrika och mättande.
Åkerfräken:
Åkerfräken är väldigt rik på kisel och lämpar sig väl för att stärka hår och naglar. Har du besvär av håravfall eller mjäll kan åkerfräken hjälpa. Man tillreder en infusion (starkt te), som man masserar in i hårbotten. Gärna morgon och kväll under några veckors tid. Reducerar åderbrock och celluliter.
Isop:
Isop räknas som medicinalväxt eftersom den har egenskaper som är bra för matsmältningen och egenskaper som gör att isop hjälper om man har ont i halsen eller är förkyld.
Lavendel:
Lavendel är en klassisk läkeväxt, och sägs ha lugnande och krampstillande egenskaper. Bara doften av lavendel har en lugnande effekt.
Kamomill:
Kamomill är milt kramplösande och kan vara till hjälp vid flera tillfälliga mag- och tarmbesvär genom att den glatta muskulaturen runt magen och tarmarna slappnar av. Vid problem som uppblåshet, magknip, väderspänningar, illamående och sur mage kan en kopp kamomillte många gånger ge en skön lättnad.
Brännässla:
Den anges som behandling av urinvägsinfektioner och för symtom på godartad prostatahyperplasi. I Sverige användes nässla som blodstillande, mot reumatism och för att rena blodet. Andra användningsområden inkluderar behandling av mag-tarmkatarr, hudsjukdomar och sjukdomar i andningsorganen.
Passionsblomma:
Bland annat att passionsblomma bidrar till att lindra sömnproblem och oro. Växten har även en lång traditionell användning som ett medel vid ångest och nervositet. Tack vare växtens aktiva komponenter har den förmågan att öka GABA (gamma-aminosmörsyra) i hjärnan, vilket skapar en känsla av lugn.
Maskros:
Maskrosen har starkt urindrivande egenskaper och den bittra smaken sätter igång utsöndringen av matsmältningsenzymer och galla från levern samtidigt som bukspottkörteln stimuleras till att reglera blodsockret.
Hallonblad: Hallonbladets syrliga smak ger en friskhet till teet och kan kombineras med andra örter eller frukter för att skapa spännande smakkombinationer. Utöver att förbättra teets smak sägs hallonblad även ha lugnande egenskaper och kan ha lindrande effekter på matsmältningsbesvär.
Blåbärsblad:
Blåbärsblad innehåller gott om mångsidiga näringsämnen, t. ex. organiska syror, polyfenoler, tanniner, flavonoider och inulin. Tack vare dessa bibehåller blåbärsblad magsäckens och tarmens normala välbefinnande och krymper slemhinnor i oordnade tillstånd.
Spirulina:
Spirulina är en näringsrik skattkista fylld med viktiga ämnen. Den är rik på vitaminer som B1, B2, B3, B5, B6, B9, K, och betakaroten, samt mineraler som järn, magnesium, kalcium, kalium, zink och koppar. Dessa näringsämnen, tillsammans med antioxidanter, stärker ditt immunsystem och främjar din övergripande hälsa.
Ginseng: Amerikansk ginseng har traditionellt använts för att stärka immunförsvaret, öka energinivåerna, förbättra mentalt fokus och främja allmänt välbefinnande. Dess användningsområden sträcker sig från att stödja hjärt- och kärlhälsa till att öka den allmänna vitaliteten.
Ascwagandha:
Ashwaganda – även kallad indisk ginseng – är en ört som främst är känd för sina hjälpande egenskaper vid trötthet och stress. Ashwaganda anses kunna bidra till avslappning och till att upprätthålla mental balans.
Rosenrot:
Rosenrot är en ört som tillhör familjen fetbladsväxter och hittas i många kosttillskott och naturläkemedel. Rosenrot klassas även som en adaptogen vilket sägs hjälpa kroppen att anpassa sig och hantera olika typer av stressfaktorer, både fysiska och psykiska enligt kinesisk medicin och Ayurveda.
Ingefära:
Ingefära är anses vara bra för mycket. Den anses lindra diarré. Lindrar förkylning och kan ätas i förebyggande syfte. Ingefäran innehåller mycket antioxidanter.
Bockhornsklöverfrö:
Bockhornsklöverfröna innehåller rikligt med protein, kalcium, järn, fosfor och lysin och är även en bra selenkälla. Bockhornsklöver innehåll mycket fibrer, oljor, protein, järn, fosfor och lysin och andra aminosyror. Har ett relativt högt energivärde och höga nivåer av nyttiga omega fettsyror (3 och 6).
Gentianarot:
Ekologiskt odlad gentianarot - verkar aptithöjande och stimulerar matsmälningen. Ekologiskt odlad gentianarot. Gentianaroten innehåller bitterämnena glycocider, gentiopikrin och gentiin. Bitterämnen kan hjälpa kroppen att förbättra matsmältningen och även höja aptiten.
Utforska vårt sortiment idag
Upptäck våra Välgörande Örter i en praktisk burk alternativt glasflaska med pipett. Dessa örter är noggrant utvalda för att ge dig en känsla av välbefinnande. Ge din kropp den naturliga boost den förtjänar!
Beställ nu och ge din kropp den naturliga boost den förtjänar!
Tinktur avnjuts i te eller annan gärna varm dryck. Oljan appliceras varsamt på huden. Den malda örten är det bara fantasin som begränsar dig. Gör en egen salva Olika örter har olika verkningsområden.
Mickes blandning När du vill toppa din styrka. Örter i pulverform som intas i din smoothies eller ditt te. 3krm en timme innan träning samt 1 krm innan sänggående. Innehåller: lindblomma, ingefära, spirulina, ginseng, rosenrot, backhornfrö, åkerfräken, ginkgo biloba, ashwagandha. 60gr. Rekommenderas inte till barn under 18 år, gravida eller ammande.